2017. július 13., csütörtök

Orosz gengszter temető

Mondjon akárki amit akar, azt már megszokhattuk, hogy az oroszoknál történnek furcsa dolgok. Jekatyerinburgtól nem messze azonban van egy temető, ahol híres művészek, tudósok és második világháborús hősök sírjai bújnak meg nem messze olyan gránit sírkő csodáktól, amikre lézerrel véstek rá fotorealisztikus képeket az elhunytról, és nem ritkán mondjuk mellé büszkeség Audi vagy Merci is odafért. Vagy éppen az elhunyt barátnője.
A 90-es években sok maffiózó vesztette életét a különböző bandák háborúzása során - és a végső nyughelyük pontosan tükrözi a korszak extravagáns ízlését. A gránitba vésett aranyláncok, tetkók, melegítő nadrágos guggolás - egészen megdöbbentő látványt nyújtanak ezek a furcsa mementói a 90-es évek orosz gengsztervilágának.
A Szovjetunió felbomlása után volt szovjet blokk számos országának, köztük Oroszországnak is elég vontatottan ment az átállás a szabad piaci alapokon nyugvógazdaságra. Oroszországban különösen nagy volt a káosz, és frissiben megalkotott törvényekben is számos kiskapu és homályos megfogalmazás hagyott teret a kevésbé legális megmozdulásoknak, így a szervezett bűnözés soha nem látott erővel kezdett el tombolni. A bandák közötti összecsapások során több merényletet túszejtést, és számos más erőszakos cselekedetet követtek el.
A bandaháborúk egyik legfőbb színtere Oroszország negyedik legnagyobb városa, Jekatyerinburg volt - hála a városban tevékenykedő csoportnak, akik az Uralmash névre hallgattak. A 80-as években alakult maffiacsoport nevét az egyik helyi nehézgép gyárról kölcsönözte, a privatizálások során pedig számos helyi gyárat, köztük a névadó Uralmash gyárat is felvásárolták. A védelmi pénzekből befolyt összegeket szépen visszaforgatták, és törvényesen működő cégekbe pumpálták bele, tovább növelve a befolyásukat.
A 90-es években az Uralmash bandában komoly belső harcok folytak a hatalomért, miközben hadban álltak az egyik rivális bandával, a Central csoporttal. Az összecsapások nagyon sok áldozattal jártak, és a legtöbbjüket a fent említett temetőben helyezték végső nyugalomra. A fotorealisztikus képek nem csak jól tükrözik a 90-es évek orosz gengsztervilágának minden furcsaságát, de sok sírkövön feltüntették az elhunyt becenevét, vagy éppen azt, hogy miben voltak kiemelkedőek: az egyik síron a "kiváló késhajító" felirat olvasható, míg egy másikról megtudhatjuk, hogy a tulajdonosa "kegyetlen bokszoló" volt életében.

A kilencvenes évek végére a vérengzéseket túlélő maffiavezérek úgymond "jó útra tértek", és kizárólag a legális cégeiket vitték tovább - sőt, még pártot is alapítottak. Ezek az egykor volt keményvonalas maffiózók ma pláza- és hoteltulajdonosok. Néhányan közülük még ma is foglalkoznak bűnözéssel és védelmi pénzekkel. Az országra vetítve egyes becslések szerint az orosz gazdaság 30 százaléka még most is a szervezett bűnözés kezében van.
Nem magamtól voltam ilyen okos, forrás itt.


Forrás: itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése