2017. június 19., hétfő

Ezzel a pofátlan trükkel nyúlják le az adataid, ha feltöltőkártyás vagy

2017. június 30-ig minden feltöltőkártyásnak adatot kell egyeztetnie a mobilszolgáltatójával, ha nem akarja, hogy a telefonszáma megszűnjön. A szélhámosok most ezt használják ki és a különböző  szolgáltatók munkatársának kiadva magukat gyűjtik be könnyedén a személyes adatainkat.

Adattolvajokra figyelmeztet a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság: a rendőrség információi szerint a szélhámosok legújabb módszere az, hogy bizonyos mobiltelefon szolgáltató munkatársának adják ki magukat és így hívnak fel feltöltőkártyás ügyfeleket, majd az adategyeztetési jogszabályra hivatkozva gyűjtik be a személyes információkat.

Ezekkel az adatokkal a szélhámosok azonban később a saját számaikat regisztrálják.
Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy egy szolgáltató sem kezdeményez adategyeztetést telefonban, vagy SMS-ben. Éppen emiatt ne adjuk meg senkinek az adatainkat, ha ilyen módón kérik tőlünk.


A személyes adatokat mindig bizalmasan kell kezelni
A fent említett eseten kívül más helyzetekben is érdemes bizalmasan kezelnünk a személyes adatainkat, hiszen soha nem tudhatjuk, hogy azokat éppen ki és mire fogja felhasználni.

A személyes információk és fotók közösségi oldalon való megosztása azonban mára sokak számára napi tevékenységgé vált, így az adataink megszerzése a szélhámosoknak szinte gyerekjáték.  Fontos tudnunk, hogy minden adat, amit nyilvánosan osztunk meg magunkról és másokról, kontrollálhatatlanul kerül a kibertérbe és olyanok számára is elérhetővé válik, akik vissza tudnak élni vele.

Minden ötödik ember beismeri, hogy az érzékeny adatait megosztja olyanokkal, akiket kevésbé vagy egyáltalán nem ismert. A felhasználók veszélyeztetik magukat, lehetőséget biztosítanak a kiberbűnözőknek például a személyazonosság lopásra vagy pénzügyi visszaélésekre - világít rá a Kaspersky Lab felmérése.

A kutatásban résztvevők 37 százaléka tesz közzé pénzügyi- és tranzakciós részleteket, 41 százalékuk beszkennelt útlevelet, jogosítványt és egyéb személyes dokumentumot, további 30 százalék a jelszavát.
A kutatás szerint az emberek nemcsak az adataikat osztják meg, hanem olyan készülékeket is, amelyeken az értékes adatokat tárolják. Valójában 10 százalékuk adta meg már PIN-kódját idegennek azért, hogy hozzáférése legyen készülékéhez, valamint 22 százalékuk hagyta el a készülékét védtelenül és felügyelet nélkül emberek között. Továbbá a válaszadók 23 százaléka adta át a készülékét egy másik személynek rövid ideig.

(VIA)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése