2017. május 2., kedd

Tanzánia - Nátron-tó


A Dallol vulkán Etiópia legkülönlegesebb természeti képződménye. A vulkán a tengerszint alatt 48m-re található, a több mint 100 méterrel a tengerszint alatt fekvő Danakil mélyföldön jött létre. A különleges vulkánt nem nem fedi víz.
Ez a Föld egyik legforróbb területe, a júliusi középhőmérséklet meghaladja a 35 °C-ot.
Az állandó párolgás miatt a felszínt sókiválások borítják. A Dallol vulkán kitörése 1926-ban egy 30 méter széles krátert és rengeteg meleg vizű forrást hagyott maga után.
Ezek a szivárványszerű kőzetek, ragyogó sárgásszínű sziklák, sokszínű kúpok, foszforeszkáló tavak geológiailag érdekes és lenyűgöző látványt nyújtanak.
Kén mindenhol!
A feltörő bazaltos magma több mint 1000 méter vastag evaporitos (sóképződményekből álló) összletbe jutva felhevítette azt és a hirtelen létrejövő sós gázok és gőzök szétrobbantották az aljképződményt. Vélhetően ennek következményeként beszakadt a vulkán alatti felszín és egy körkörös mélyedés alakult ki a vulkán központi részén. Ezt követően forró sós források alakultak ki a felszínen, amelyek különleges formájú és elképesztő színvilágú (fehér, sárga, vörös) formákat hoztak létre. 
Dallol városát szinte az összes lakója elhagyta az elviselhetetlen forróság miatt.
Pár ház áll még  de ki tudja meddig?!


Szerkesztette: Vadász Ili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése