2017. május 26., péntek

Sörösüvegekből épült buddhista templom

Buddhista szerzetesek Thaiföldön megelégelték az óriási mennyiségű sörösüveg hulladékot és saját kezükbe vették az irányítást. Több millió összegyűjtött üvegből végül egy olyan templomot építettek fel, ami messze felülmúl minden más eddigi, palackokat felhasználó épületet.
Thaiföldön a kambodzsai határ közelében. A templom szerzetesei buddhista vallásúak, a templomuk megépítését 1984-ben kezdték meg, ekkor kezdték el a sörösüvegeket gyűjteni. Nem volt könnyű feladat, de végül a hatóságokat is megpuhították, így a végére ők is támogatták a furcsa tervet. A sok év elteltével annyi sörösüveg összegyűlt, hogy egy kis beton hozzáadásával felépítették az egész szentélyüket, beleértve a falakt és a tetőszerkezetet is.
 A buddhista hagyományoknak minden tekintetben megfelelő templomépületben a közösségi mosdók, a turisták számára fenntartott WC-k, de még a szerzetesek elhamvasztására szolgáló krematórium helyiség is újrahasznosított sörösüvegből készült.
Ezen a vidéken meglehetősen nagy a sörfogyasztás, ellenben nem igazán erős a környezettudatos szemlélet. Utak mentén, köztereken, erdőben és rizsföldeken a legnagyobb gondot épp a hihetetlen mennyiségben elhajigált üres sörösüvegek okozzák. A szerzetesek néhány évvel ezelőtt elhatározták, hogy megtisztítják a tartomány egy részét. Akkor döntöttek a sörtemplom megépítése mellett, amikor már többhegynyi üveg gyűlt össze. A már megkezdett építkezés később tömegeket mozgatott meg: a sörkedvelő lakosság hónapokon keresztül nem eldobta a kiürült palackokat, hanem leadta a szerzeteseknek. 


Szerkesztette: Vadász Ili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése