2017. április 28., péntek

Így ettünk mi hajdanán! Egy kis retro...

Ebben maximum a dinnyét lehetett normálisan hazacipelni. A cekkeren ugyanis átesett a gyufásdoboztól a túró rudiig minden, ami a lyukakon áttülekedni volt képes. Maximum ha beletettél egy Centrumos zacskót, akkor volt esélyed hazavinni mindent, hiánytalanul.
Hitler szalonna. A bukta alapvető hozzávalója volt. A világháborúban a német katonák kaptak hasonló gyümölcslekvárt, a vitamin pótlás miatt, és mivel úgy szelték evéskor, mint a szalonnát, a köznyelv ráakasztotta a “hitlerszalonna” nevet. Kapni gondolom azért nem lehet, mert ennek még gyümölcs volt a fő alkotóeleme, most már valami zselésítő anyag. Néhány üzletben és csarnokban még elérhető. A dobozost nem ajánlanám, az a bizonyos kimért, zsírpapírban vásárolt a piacon, az igen, az tényleg ugyanolyan.

A jó öreg autopressz. Modernebb társa hátul vasalózsinórral csatlakoztatva árammal működik, de ugyanúgy  tolja át az anyagot, ami infarktus közeli állapotba képes hozni. Nagyon sokan főzik a feketéjüket még ma is a csőrössel.
Ilyenem most is van. A jó kis kotyogó. Több fajta volt.


A kávéhoz persze darálni is kellett. Anyám az akkor még sárga papírzacskós Omnia kávéért küldött le mindig a közértbe, és ott helyben vissza is kellett darálnom a zacskójába. Később vett egy ilyen remek elektromos kávédarálót és ha hiszed ha nem, még ma is ugyanolyan erővel őröl, mint új korában.
Ma is ilyenen darálom a diót de remekül lehet használni száraz zsemléből,morzsa készítésére is.
Még egy darab van belőle mert az aranyszélű kávés pohár nagy divat volt egykoron.
Ez a mérlegem máig pontosan mér. Mellette pár modern digitális tönkre ment igen gyorsan.
Egyébként kiváló csecsemő mérleg is volt csak egy kemény deszkát vagy lemezt kellett rátenni.
Nagyon finom joghurtok voltak! Ezekben még igazi gyümölcsök voltak.
Ilyen finom krémtúró azóta sincs.
Nekem még megvannak! Egynek letörött a széle de sebaj! Régi ajándékba kapott emlék.
Ezerévesek de három van belőlük és használatba! Cukor,őrölt paprika és lisztes dobozok.
Suli menzás kaja. Nem volt az rossz!
Rengetegszer ettem így önkiszolgáló étteremben. És finom volt.
Ha desszert, akkor Melba kocka. Melba kocka már az 50-es években is volt, akkoriban Szerencsen csinálták. Én málnásra, citromosra és ananászosra emlékszem. A másik kedvencem a Korfu szelet volt, melyben két rétegben volt a töltelék, kókusz és csoki. A harmadik egy kicsit később a Melódia szelet, ami ostyás alapon azt hiszem mogyorós krém és egész mogyoró is volt benne.
Hát én bizony sokszor papírostól ettem!
A jó öreg sparhelt! Melegített,főztünk rajta és még külön vízmelegítő is volt benne. Kiválóan lehetett sütni benne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése