2017. április 25., kedd

A világ leghalálosabb tava

A tó melletti üzemben több nukleáris baleset is történt az elmúlt évtizedekben, amelyek közül az 1957-es katasztrófa a legkiemelkedőbb, amely a csernobili tragédiánál is súlyosabb volt, amely a környezeti károkat illeti. A Karachay-tóba ezután még több mint egy évtizedig eresztették az üzem radioaktív hűtővizét. Jelenleg a tavat a világ legszennyezettebb helyei között tartják számon. Még védőruházattal sem tanácsos megközelíteni a tó partját sem. Néhány perc a tó partján eltöltve egyenlő a biztos öngyilkossággal.
Egy washingtoni jelentés szerint a Karacsáj-tó nukleáris szennyezés tekintetében a Föld legszennyezettebb pontjai közé tartozik. A tóban felgyülemlett szennyezés 4,44 EBq (exabecquerel) mennyiségű radioaktivitást bocsát ki. Ebből 3,6 EBq-t a cézium–137 és 0,74 EBq-t a stroncium–90 izotópok sugárzása teszi ki. Összehasonlításul, a csernobili reaktorbalesetnél 5–12 EBq radioaktív sugárzás szabadult fel, ami ráadásul nem koncentrálódott egy helyre.
Napjainkra a Karachay-tó a világ egyik legszennyezettebb helye, és talán az egyetlen olyan állóvíz, amelynek egy része – a sugárzás okán – ólomlemezekkel van lefedve.

A sugárzási szint egy 1990-ben végzett mérés alapján a washingtoni jelentés szerint a tó partján 600 röntgen volt óránként. Ez több mint az egy óra alatt begyűjthető, az emberre halálos dózis.

By Vadász Ili


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése