2017. április 5., szerda

3000 éves Ramses II fáraó szobor Kairóban nyomornegyedben

A National Geographic szerint könnyen meglehet, hogy a kutatók II. Ramszesz szobor maradványára találhattak rá, aki az ókori Egyiptom egyik legkiemelkedőbb fáraója volt. A 8 méter magas szobrot kovakőből készítették, de a német kutatók már csak az alkotás maradványaira bukkantak Kairó nyomornegyedében.

Az uralkodó nevét a szoborra nem vésték rá, mindazonáltal a szakemberek arra következtetnek, hogy az alkotás nem más, mint az időszámításunk előtt 1279-től haláláig, 1213-ig uralkodó istennek hitt királyt ábrázolja.
A szobormaradvány mellett más alkotást is találtak, amely mészkőből készült II. Széthi fáraót ábrázolja, aki időszámításunk előtt 1203-tól 1198-ig uralkodott.
A felső része egy kisebb szobornak - a feltételezések szerint - II. Szetit, II. Ramszesz unokáját ábrázolja, és találtak egy hieroglifákat áblázoló kőtáblát is.
A szakértők már elkezdték helyreállítani a leleteket, amelyeket később a Grand Egyptian Museumban fognak kiállítani.
II. Ramszesz és II. Szeti is időszámításunk előtt a 13. században élt. Egyiptom akkoriban a legnagyobb hatalom volt a világon. Ezek a szobrok is nagy valószínűséggel abből a korból maradtak fenn, akkoriban a hatalom és a halhatatlanságát szimbólumaként állították őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése