2017. március 8., szerda

A felboruló híd, amit nem biztos hogy láttál-a Gateshead Millennium Bridge (U.K.)

A világ egyik legkülönlegesebb hídja. Ha szerencséd van, rád is kacsint.Nagy Britannia, Tyne-folyó. Az északi parton Newcactle upon Tyne városa, a déli parton Gateshead házai állnak.
A két települést köti össze a világ egyik legkülönösebb hídja. Felnyitható híd van több is, de ez az egyetlen, ami oldalra nyílik. Pontosabban nem nyílik: egyszerűen eldől.
A híd a magasból nézve egy szemre hasonlít, ezért kapta a szem és a kacsintó becenevet. Amikor a híd mozog, olyan, mintha kacsintana.
A híd negyven méter magas, és - bár a folyó csak 105 méter széles - az ív miatt 130 méter hosszú. lecsukott állapotban a gyalogosok öt méterrel a víztükör felett kellhetnek át. Felnyitva az ív 25 méter magas.
A folyó nem kicsi, nem is nagy, errefelé száz méter széles. De jelentős rajta a hajóforgalom. Régóta szerettek volna egy gyalogos és kerékpáros hidat, de a hajók miatt egy egyszerű híd szóba sem kerülhetett .
1996 augusztusában indítottak el egy pályázatot, 1997 februárjában a 47 pályázó közül Wilkinson Eyre Architects által benyújtott különleges formájú és funkciójú híd nyert. A kész tervek után 1999 májusában indulhatott a híd legyártása. Érdekesség, hogy a hidat nem a helyszínen építették, hanem teljesen készre szerelve készült el 10 km-re a híd leendő helyétől. 2001-ben a híd elkészült. Ünnepélyesen 2002-ben a királynő nyitotta meg. Azóta a különlegesen szép híd több jelentős díjat nyert el.

A formája miatt extrém nehéz volt a híd építése. Mérete miatt csak a gyár udvarán szerelhették össze. A munka nehézségét jól jellemzi, hogy a 126 méter hosszon csupán 3 milliméter lehetett az eltérés.
A híd elszállításához a világ egyik legnagyobb hajódaruját, az Asian Hercules II-t kellett igénybe venniük. A 10 kilométeres út egy napig tartott.
Mivel a folyó nem volt elég széles, ezért a hidat 90 fokkal elfordítva, hosszában szállították. A végleges helyén visszafordították, és milliméteres pontossággal illesztették a helyére.
A hídnak csak az alsó ágát használják a közlekedésre, a másik ferde ág az ellensúly. A felnyitás mintegy öt percig tart, a hat óriás dugattyú negyven fokban billenti meg a hidat. A rendszer olyan tökéletesen van kisúlyozva, hogy egy billentés költsége mindössze 3,5 font . Szintén érdekesség, hogy a hídon olyan szemetesek vannak, amelyek a felbillentés során automatikusan ürítik magukat.Forrás: Internet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése