2016. december 30., péntek

VÁLTOZÁS JÖN A BEUTALÓKNÁL, RECEPTEKNÉL, RECEPTFELÍRÁSNÁL!

Hamarosan elektronikusan intézik majd a beutalóinkat, a receptek felírását, jön az e-egészségügyi rendszer!Egy szakember azt mondta a Tényeknek, hogy az elektronikus rendszer kiszűri, ha valaki nem akar kiváltani bizonyos gyógyszereket, de a várólistákat is rövidíti majd.

Lesz elektronikus recept, e-beutaló és e-prprofil funkció. A profilt úgy kapja meg a beteg, ha regisztrál az ügyfélkapun keresztül, ezután pedig nyomon tudja majd követni, hogy mit írt fel a háziorvos, neki személyesen milyen teendői vannak, milyen gyógyszert kell kiváltani, milyen rendelésre kell menni vagy, hogy éppen hová utalták be. Egy háziorvos azt mondta a Tényeknek, hogy a rendszerrel sok időt spórolhatnak.

Jövőre indul az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT), melyhez az egészségügyi szolgáltatókon kívül csatlakoznia kell például a mentőszolgálatnak és a gyógyszertáraknak is.

A szabályozás része a központi eseménykatalógus, amely a beteg kórtörténetét követi nyomon. Az orvosok ezáltal hasznos,  a gyógykezeléshez szükséges adatokhoz, információkhoz férhetnek hozzá. Minden érintett betegeknek joga lesz engedélyező vagy korlátozó nyilatkozatot tenni az egészségügyi és a hozzá kapcsolódó személyes adatai kezeléséről. Az engedélyeket az önrendelkezési nyilvántartás fogja tartalmazni.

Lesz egészségügyi profil is, amely az érintett TAJ-számából, születési idejéből, neméből, továbbá az egészségi állapotával, kórelőzményével, egyes beavatkozásaival kapcsolatos egészségügyi adatokból áll.

Az egészségügyi dokumentumok (zárójelentések, ambuláns lapok, szövettani és patológiai leletek, laborleletek, képalkotó diagnosztikai ellátások leletei, műtéti leírások) nyilvántartásának két módja lesz: vagy feltöltik az EESZT-be, vagy az elérési útját, linkjét adják meg.

A módosítással meghatározták az elektronikus vény szabályait. Az ilyen vény kiadásáról a beteg igazolást kaphat, akár elektronikus úton is. Az igazolás birtokában mind a beteg, mind a meghatalmazottja jogosulttá válik a vény kiváltására. Ha a betegnek nincs ilyen igazolása, akkor csak saját maga tudja kiváltani a gyógyszert.

A törvény szerint amennyiben a beutalót elektronikusan állítják ki, ezzel együtt lehetőség lesz a betegek fogadására nyitva álló szabad időpontok elektronikus foglalására. A beteg kap papíralapú igazolást a beutalóról, de a szolgáltató az EESZT útján ellenőrzi azt.


(via)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése