2016. december 2., péntek

45 évig hazudtak róla! Szörnyű körülmények közt halt meg az első élőlény az űrben

Az Egyesült Államok és a Szovjetunió között dúló versengés miatt az oroszok valami igazán nagyot akartak alkotni, ezért Nyikita Szergejevics Hruscsov parancsba adta az űrkutatóknak, hogy 1957. november 7-ét, a szovjet forradalom negyvenedik évfordulóját egy addig sosem látott bravúrral ünnepeljék meg: juttassanak ki egy élőlényt az űrbe.
Miután a szakemberek úgy döntöttek, hogy egy kutyával kísérleteznek, látogatás tettek a sintértelepen, ahol kiválasztottak néhány frissen érkezett ebet, köztük a korábban éhező, kóbor keverék kutyát, amit Lajkának, vagyis ugatósnak neveztek el, és végül őt választották a feladatra. Lajka a kilövés után életét vesztette a műhold fedélzetén, és az oroszok 2002-ig azt állították, hogy az eledelébe adagolt méreg segített csendesen elaludni az egyébként is végzetes küldetésben részt vevő állatnak - ám ekkor kiderült, hogy nem ez az igazság.
A kiválasztott kutyák közül Lajka teljesített a legjobban az előzetes teszteken, ezért végül őt választották a november 3-i kilövésre. A kutatók már ekkor tudták, hogy az állat nem fog visszatérni a Földre, ezért az orosz űrügynökség állítása szerint mérget adagoltak az űrben elfogyasztott tápjába - 2002-ben azonban kiderült, hogy Lajka a kilövés után pár órán belül elpusztult a túlhevült űrkapszulában, gyakorlatilag élve elégett.
Egy másik verziója is volt a szovjeteknek: sokáig állították, hogy a kutya a küldetés hatodik napján oxigénhiány miatt veszítette életét, de ez a kijelentés sem bizonyult igaznak. Lajkát ma bátor, hősi halottként emlegetik, aki lehetővé tette, hogy az emberek már négy évvel később feljussanak a világűrbe, valamint a testére erősített elektródák segítségével rengeteg új információval szolgált a földi tudósoknak.
Lajka a Szputnyik-2 elnevezésű űreszközön jutott fel az űrbe, amelyhez nem tartozott visszatérő egység. Az állatvédők már akkor is nehezményezték ezt, amikor az űrügynökség még azt állította, hogy a kutya halála csendes és fájdalommentes volt, ám amikor 2002-ben Dimitrij Malasenkov moszkvai űrorvos bevallotta, hogy egy hiba miatt a túlhevült kapszula okozta az állat halálát, újra felizzottak a kedélyek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése