2016. október 4., kedd

Kolomenszkoje park

Kolomenszkoje egy csodálatos történelmi park. Gyönyörű kilátás nyílik a Moszkva folyóra. 2010-ben fejezték be a teljes rekonstrukcióját. Az ujjá épített palota 600 méterre van az eredeti helyétől.
A fából készült palotát a világ nyolcadik csodájaként emlegetik mert egy szem szög,csavar vagy horog nélkül lett megépítve. Tényleg csoda! A csodás épület tekervényes folyosókat rejt és 250 szoba van benne.
1994 óta az UNESCO Világörökség része lett.
Íme a csoda!

Kolomenszkoje 400 ha-os építészettörténeti múzeum és nemzeti park Moszkva egyik déli kerületében. Korábban önálló település volt, határában állt az orosz cárok egykori nyári rezidenciája. 

A Kolomenszkoje fővárosi rezervátum-múzeumban befejezték egy egyedülálló fapalota  több mint 20  évig folyt rekonstrukcióját. Az eredeti palotát Alekszej Mihajlovics cár építtette a 17. évszázad második felében. A palotaépítés ötlete az első Romanov-házi uralkodó fia - Alekszej - ötlete volt.  Trónfoglalása után  a cár úgy döntött, hogy nagyszabású átépítést végez Kolomenszkoje-i rezidenciáján. Az uralkodó a legjobb építőmestereket, építészeket,  festőket,  kovácsokat,  asztalosokat hívta meg birtokára, hogy ott éjjel-nappal, télen-nyáron egyaránt  épíssék a palotát. Alekszej ügyelt az építkezésre, naponta ellátogatott az akkor még Moszkva környéki Kolomenszkojéba. Az építkezés befejezése után a palotát a kortársak „nyolcadik világcsodának"  nevezték. Az addig páratlan pompa régi orosz építőművészeti hagyományokkal ötvöződött.
A Kolomenszkoje-i palota meghatározta  az orosz építészet új irányvonalát, és egyben az orosz történelem új korszakának a jelképe is lett -  állítja az orosz ortodox egyházfő, Kirill pátriárka.
A huszadik század kilencvenes éveiben a Kolomenszkoje rezervátum-múzeumban felmerült a palota újjáépítésének ötlete. Fennmaradtak ugyanis a felbecsülhetetlen értékű tervrajzok, amelyeket a lebontás előtt készítettek. Megmaradt az épület fundamentuma is. Az elmúlt évszázadok során azonban az egykori palota helyén  egyedülálló természeti rezervátum alakult ki, ezért úgy döntöttek, hogy az építkezést a palota történeti helyétől kissé délre  kezdik meg.
Az új épület nem teljesen fából épült: vasbeton a konstrukciója, de farönkök fedik. Ennek ellenére gyakorlatilag teljes egészében sikerült rekonstruálni a cári rezidencia 24 termének berendezését, beleértve a cári család lakosztályát is.  Alekszej Mihajlovics cár idején a palotában összesen csaknem 300 helyiség volt.


Szerkesztette: Vadász Ili
Fotó: Google

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése