2016. október 25., kedd

Ennyivel lesz olcsóbb jövőre az internet

Az internetszolgáltatók november 1-jétől külön tájékoztatást kötelesek közzétenni a honlapjukon arról, hogy a januártól életbe lépő internetáfa-csökkentés díjcsomagonként mekkora tételt jelent.

Az Országgyűlés elfogadta az internethasználat áfájának csökkentésére vonatkozó törvénymódosítást, amelynek értelmében Magyarországon 2017. január 1-jétől 27 százalékról 18 százalékra csökken az internet-előfizetés áfája. 
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ennek kapcsán előírta, hogy az előfizetőknek előzetes tájékoztatást is kell kapniuk a változásokról, ezért módosította az elektronikus hírközlési előfizetői szerződések részletes szabályairól szóló rendeletét - áll a hatóság közleményében. 

Nemsokára megtudjuk, mennyi az annyi

A csomagban internet-előfizetést kínáló szolgáltatóknak november 1-jétől létre kell hozniuk honlapjukon egy, az internetáfáról szóló tájékoztató oldalt. Itt minden díjcsomagra kereshető módon fel kell tüntetniük, hogy mennyi a csomagban lévő internet-előfizetés nettó és bruttó – tehát áfa nélküli és áfás – díja a januártól életbe lépő áfacsökkentés előtt, és mennyi utána. 
Az internet-előfizetésre jutó díjrészt külön sorban kell feltüntetni akkor is, ha egyébként egy több szolgáltatásból álló csomagról van szó, aminek csak egy havidíja van. 
November 1-jétől a szolgáltatóknak a jövő januártól érvényes általános szerződési feltételeiket (ÁSZF) is közzé kell tenniük, amelyeknek szintén külön is tartalmazniuk kell a kínált internet-előfizetések díját. 
Az előfizetők emellett januártól külön sorban láthatják majd a számlán az általuk használt internet-előfizetéshez kapcsolódó összegeket, főszabály szerint a több szolgáltatásból álló csomagok igénybevétele esetén is. 
Olcsóbb lesz a net
Forrás: RIA Novosti/Alexandr Kryazhev

Üzenetben is jöhet

Ha az internet-előfizetés sajátossága miatt az előfizető eleve nem kap számlalevelet, mint például a feltöltőkártyás mobil-előfizetések esetében, akkor a szolgáltatók ugyanezt a tájékoztatást megadhatják SMS-ben, MMS-ben, e-mailben vagy mobilinternet-szolgáltatás esetén akár felugró internetes ablakban is. 
Ha az előfizető olyan csomagban vesz igénybe internet-előfizetést, amiben az internetért nem előre meghatározott fix összeget kell fizetni, hanem a díj attól függ, hogy mennyi adatot forgalmazott az adott hónapban az előfizető, ott a szolgáltatónak szintén tájékoztatnia kell az előfizetőt az internetáfa-változásokról. 
Ajánlattétel útján lehetővé kell tennie az előfizetői szerződés kétoldalú módosítását, amellyel az adott előfizető számára is érvényesülhetnek az áfacsökkenés kedvező hatásai. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése