2016. szeptember 9., péntek

Ősi kézigránátot találtak Izraelben

A fegyver, ami tönkreteheti hajókat, visszanyúlnak egészen a 11-ik századig.
A kézigránátot Izrael északi partjainál találták
Forrás: IAA
 
 Nehéz agyagból készült, és gyönyörűen dombornyomott az az ősi kézigránát, amelyet örökösei most adtak át az Izraeli Régészeti Hatóságnak (Israel Antiquities Authority, IAA).

Molotov-koktél a keresztes hadjáratokban

A különleges leletet Molotov-koktélhoz hasonló módon használhatták: az agyagedényt naftával töltötték meg, lezárták, majd egy hozzá erősített égő ronggyal az ellenfél felé hajították. Az edénybe annyi folyadék fért, hogy akár egy hajóban is komoly károkat okozhatott.

Az IAA szerint az ókori kézigránát a keresztes hadjáratok idején, a 11–13. században igencsak népszerű harcászati eszköz volt. A mostani darabot az elhunyt Marcel Mazliah, az észak-izraeli Hadera erőmű dolgozója találta meg, tőle örökölték azok, akik átadták a hatóságnak.

Egész minimúzeumot találtak

Nem ez volt azonban Mazliah gyűjteményének egyetlen tagja – a férfi egy egész minimúzeummal rendelkezett, amelynek legrégebbi darabja egy 3500 éves tű, valamint egy kés feje a bronzkorból. Ugyanígy találtak nála gyertyamaradványokat a 11. századból, és mozsártörőket is. A férfi családja az IAA-nak elmondta, hogy a kincseket évek alatt gyűjtötte össze a tengerparton, miközben az erőműben dolgozott. 

A férfinak egész gyűjteménye volt már
Forrás: IAA
 
 A fémtárgyak nagy része szépen díszített, valószínűleg egy elsüllyedt kereskedőhajóról kerültek a tengerbe valamikor a korai iszlám korszakban (638–1099). "A leletek a korabeli fémkereskedelemről adnak tökéletes tanúbizonyságot" – mondta egy sajtóközleményben Ayala Lester, az IAA szakértője.
 

3 megjegyzés:

 1. A létért folyó harc, támadások, védekezések sajnos ősi örökségünk.

  VálaszTörlés
 2. A létért folyó harc, támadások, védekezések sajnos ősi örökségünk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen kedves ez így igaz. Noha ezt Izraelben találták egy Szkíta temetőben de nálunk is voltak és vannak is fegyverek még a föld alatt bőven.
   Köszönöm kedves a hozzászólást. Szép estét kívánok.

   Törlés