2016. szeptember 9., péntek

Óriás szkíta harcost találtak Ukrajnában

A saját korában valóságos óriásnak illő harcos csontvázát találták meg egy szkíta temetkezési hely feltárása során ukrán régészek.Egy 190 centis óriás csontváza került elő egy szkíta sírból Ukrajnában. A lelet a kelet-ukrajnai Dnyipro (volt Dnyipropetrovszk) környékén feltárt szkíta település területén került napvilágra. A lelet azért számít szenzációsnak, mert az eddigi adatok szerint a szkíták átlagos testmagassága 150 cm volt.

A kelet-ukrajnai Dnyipro (volt Dnyipropetrovszk) környékén feltárt szkíta település területén jelenleg is ásatások folynak
Forrás: Origo
 A feltárt csontváz további különlegességét az adja, hogy az ott élt ősi nomád nép általában elégette a halottjait. A most fellelt termetes harcost azonban teljes díszben a földbe temették.
Bár a csontokat és a mellé hantolt egyéb kellékeket alaposan megviselték az eltelt évek, megcsócsálták a rágcsálók, annyi megállapítható, hogy az óriás különleges tiszteletnek örvendett a helyi szkíta közösség körében.
Harci eszközei és díszei mellett ugyani jelentős mennyiségű élelmet – főleg lóhúst – is készítettek melléje a túlvilágra vezető útjához – nyilatkozta Olekszandr Sztarik, a feltárásokat vezető archeológus az Unian hírügynökségnek.

 Origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése