2016. szeptember 14., szerda

Interaktív csillagtérkép – avagy tudd meg mennyire aprók vagyunk az Univerzumban +videó


 Videó linkje:  http://stars.chromeexperiments.com/

 Gyönyörű!  Fantasztikus látvány!

100.000 Star Project a Tejútrendszerben elhelyezkedő általunk ismert csillagokat jeleníti meg egy teljesen 3D-s interaktív térképen.
Az egész galaxisunkat átvizsgálhatjuk töviről hegyire egy olyan csillagtérkép segítségével amit még James T. Kirk kapitány is azonnal telepítene az Enterprise parancsnoki hídjára. A kezdő képet a Naprendszerünk és bolygóiról kapjuk, de akár más klasztereket, vagy csillagrendszereket is megnézhetünk. Sajnos más bolygókat a mi rendszerünkön kívül nem láthatunk, de biztos vagyok benne hogy erre is sor kerül.

Egyenlőre az általunk ismert csillagok közül 87-et nézhetünk meg közelebbről, de folyamatosan bővül az adatbázis. Minden csillagról bővebb információt kapunk a képernyő bal oldalán amit a Wikipédia rendszerével kapcsoltak össze így néhány szócikkre ráklikkelve további kutató munkát is végezhetünk! Sajnos csak angol leírás elérhető, ezért sokak számára ez a funkció nem a leghasználhatóbb. Őket kárpótolja a képi világ szépsége, és hogy mennyire is aprónak érezhetjük magunkat a világegyetemben.

Egy másik eszköz segítségével az égitesteket színes gömbökké alakíthatjuk, ekkor felugrik egy pirostól-kékig terjedő színskála, ami kelvinben határozza meg azok hőmérsékletét. Emellett egy gomb ami egyből a Napra visz minket vissza megkönnyítve tájékozódásunkat.

Ami zavart kicsit, hogy sokszor a csillagok eltakarják egymást, így például a Polaris (sarkcsillag) megtalálása igen sok időbe telt számomra. Ugyanakkor aki kicsit is jártas a csillagászatban biztos kiigazodik rajta. Emailben kaptam ezért ismeretlen az eredeti forrás számomra.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése