2016. május 30., hétfő

Mást akart elvenni, ezért megölte: brutális kegyetlenséggel végezte ki az asszonyt a király

1536. május 19-én végezték ki Boleyn Annát, VIII. Henrik második feleségét. Bár már volt egy közös leánygyermekük, az angol király mindenáron szeretett volna egy fiút is, de Anna két terhessége is megszakadt, Henrik pedig eltávolodott tőle. A második vetéléskor már szeretője is volt: Seymour Johanna még Anna életében beköltözött a királyi lakosztályba, és VIII. Henrik megkezdte a második felesége eltávolításán való munkálkodást. Nem Boleyn Anna az egyetlen, aki a körülmények áldozata volt: íme, néhány tragikus női sors a történelemből!
 VIII. Henrik először hűtlenséggel vádolta feleségét: több udvarbeli férfit - köztük Anna bátyját - is letartóztatott 1536-ban, egyikükből kínzással vallomást csikart ki, de a legtöbben mindvégig esküdtek Anna ártatlanságára. Végül 1536. május 2-án hűtlenség, felségárulás és vérfertőzés vádjával letartóztatták Boleyn Annát, május 15-én halálra ítélték, négy nappal később pedig lefejezték a Tower Greenen. A hely ma is látható.
 VIII. Henriknek két lánya és egy fia mellett testvére, Mary Tudor hercegnő unokáját, Jane Greyt is felvette a végrendeletébe arra az esetre, ha unoka nélkül maradna. Henrik fia, VI. Edward tanácsadója javaslatára hozzáadta annak fiához a mindössze 15 éves Jane-t, aki királynő lett, egy állítólagos végrendelet alapján. Edward egyik nővére, Mária is magának akarta a trónt. Kilenc napi uralkodása után Jane-t a Towerbe hurcolták, és politikai okokra hivatkozva kivégezték. Véres Mária - vagyis Bloody Mary élete végéig bánta a döntést.
 A legendás szépségű, romantikus lelkű Aquitániai Eleonóra, aki keresztes hadjáraton is részt vett, először a francia VII. Lajos, majd az angol II. Henrik felesége lett. Második férje mellett azonban alaposan rájárt a rúd: Henrik a szeme előtt tartott szeretőket, és az asszonyt önérzetessége miatt 16 évre börtönbe is zárta. Eleonóra szabadulása után - fia régenseként kormányozta egy ideig Angliát - sem lehetett boldog, ekkor ugyanis tanúja volt legszeretettebb fia, Oroszlánszívű Richárd halálának.
 XVI. Lajos király felesége, Marie Antoinette-et először szerették a franciák, de miután sokáig nem adott trónörököst az országnak és elég léha volt, meggyűlölték. A francia forradalom kitörése után, amikor a királyi házaspárt foglyul ejtették, Marie Antoinette segítséget kért a környező országok uralkodóitól, ezzel a tettével pedig elérte, hogy állam- és hadititok megsértésével vádolják. 1793-ban először férjét, majd fél évvel később a királynét is lefejezték, aki akkor már egyszerű polgárasszonynak számított. A tárgyaláson anyaként és nőként alázták meg, és ez, bármennyire is utálták, nagy felháborodást keltett.
 VII. Kleopátra halálának körülményei Rómeó és Júlia történetét idézik. Miután férje, Marcus Antonius seregei elbuktak Octavianusszal szemben, Kleopátra megfutamodott, Antonius viszont úgy tudta, hogy felesége meghalt. Ekkor a férfi öngyilkosságot követett el, néhány nappal később pedig Kleopátra is véget vetett a saját életének - vagy mérget vett be, vagy megmaratta magát egy kígyóval.


 forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése