2016. május 8., vasárnap

Holtak völgye

A gulágok, azaz a munkatárborok a Szovjetunió alatt igencsak elterjedtek voltak.  Azokat az embereket dolgoztatták itt - nemtől és életkortól függetlenül - akik ellenezték a sztálini politikát, vagy legalábbis ezt feltételezték róluk, illetve a hadifoglyokat is ide hurcolták. Az egyik leghíresebb tábor mind közül a Butugichag volt Oroszország területén, egyes adatok szerint 380 ezer ember vesztette életét a zordon falak között. Nem véletlen, hogy a helyet a Holtak Völgyének is nevezik.A helyi folklór a Holtak Völgyeként emlegeti a területet. A nevet az itteni nomád törzsektől kapta, akik szarvasokat és vadakat legeltettek a környéken. Ahogyan a Detrin folyó mentén haladtak, hatalmas mezőre bukkantak, mely tele volt emberi koponyákkal és csontokkal. Nem sokkal később az állataikat rejtélyes betegség sújtotta, lábukról kihullott a szőr, majd legyengültek és nem akartak tovább menni.
Csak nemrégiben derült ki, hogy az itt dolgozókat uránbányászattal bízták meg, méghozzá mindenféle védőfelszerelés használata nélkül. Nem véletlen, hogy aki bekerült, néhány hónap elmúltával életét vesztette, rájuk ma már csak egy-egy kereszt emlékeztet.
A hely azonban nem csak munkatáborként, hanem egyfajta titkos kísérleti létesítményként is működött. Az itt élő embereken - tudtuk nélkül - számtalan kísérletet végeztek.
A tábor 10 éves fennállása alatt 380 ezer ember halt meg a falak között. Hogy az ő holtesttükkel mi történt, azt csak sejteni lehet.
A táborban élőket napi 10-12 órában dolgoztatták, de az élelem- és egészségügyi ellátásukról alig gondoskodtak.
A tábor helyszínét manapság ilyen drótkerítés védi a hívatlan látogatóktól. Egyébként a helyet kizárólag terepjáróval és légi szállítással lehet megközelíteni, annyira rosszak az útviszonyok.
Ma már nem csak kívülről kísérteties a hely, hanem belülről is. Még a szakemberek és történészek is csak félve mernek bemerészkedni az omladozó épületbe.


forrásNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése