2016. május 19., csütörtök

A Herculaneumi Idő kapszula / Herculaneum Time Capsule

A tekercset elég rossz állapotban találták egy palackban.
Egy kora reggelen augusztus 24 , 79 ID , a Vezúv kitört , és megtörte a több évszázados csendet. A nagy felhő forró hamut vitt. A kövek és mérgező gázok teljesen eltemették az egész római várost Pompeiit és több mint ezerhétszáz házat. Akkor temetődött el  a zárt és őrzött időkapszulák is amiket el is feledtek.

Vezúv teljesen eltemetett egy másik római várost - Herculaneumot is , a tengerpart dél-nyugati részén Olaszországban. Az eredete Herculaneumnak nem világos. A város neve alapján a félisten Hercules , aki megalapította a várost , a legenda szerint . Lehet, hogy egy görög település , de a korai település is bebizonyosodik etruszk befolyása alatt lehetett .

Herculaneum egy másik idő-kapszula amit titkosan helyeztek elamit alá temetett a vulkáni hamu és kövek. Mivel a nagy mélység , amely betétek kedvét fosztogatás több lelet maradt fenn. Az ásatások eredményeként a felfedezés nemcsak szövet darabokat de és még élelmiszert, papirusz tekercseket is felfedeztek.
 Ezeket a palackokban tárolt tekercseket találták a romok alatt.
 Akiket a hamu betemetett.

Vizsgálva néhány törött töredéket azonban kiderült, hogy a palackok valóban tekercset tartalmazó görög szöveget írt perzselt papirusz .

Amikor közelebbről megvizsgálták ezeket a "botokat" , tekercseknek bizonyultak az ősi íróeszközzel írt papiruszok . Számos kísérlet után tudták kinyitni ezeket a tekercseket ,de a tartalmát nem sikerült elolvasni , rendkívüli törékenysége miatt és a tény, amely a
300 fokos vulkáni áramlás  és nyomás súlya, törmelék, sár és víz, tönkretette, ami olvasható a Philodemus Project honlapján. Végül több száz tekercset részben elvágva egymástól, ki tudtak tekerni.
(Modell kép.)
 A villa , vélhetően Julius Caesar apósa tulajdonában volt . A Lucius Calpurnius Piso Caesonius , elnyúlik több mint 250 méterre a part vonalán. Úgy tűnik , hogy azt eredetileg épitették az első században, mint egy formális átrium villa , később kibővítették . Csak nyolc oszlopcsarnok tartotta ,  ítélve a tervrajzról a házban lehetett négy további oszlopokat tartó bejárat kelet felől.


 Szerkesztette: Vadász Ili

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése