2014. június 7., szombat

A "Borjomi" ásványvíz történeteA "Borjomi" egy grúz ásványvíz. Volt egyfajta kultikus híre a Szovjetunióban, majd amikor Grúzia kivált az egykori szovjet államból, Oroszország behozatali cikke lett amelyet néha be is tiltottak az idők során.
Azonban száz évvel ezelőtt ez volt egy orosz forrás és az orosz víz már a keresleti versenyben is híres lett francia és más európai ásványvíz mellett.
Ezek a színes Prokudin-Gorsky fotók azt mutatják  hogy az üzlet folyik tovább mint  időnként a forrás is. Ezek kattintható, és nagyítható szélesebb méretet.Borjomi egy természetes szénsavas ásványviz. Úgy tör elő a föld mélyéből hogy  nem kellenek különleges szivattyúkhozzá.A hőmérséklete 38-41 Celsius (melegebb, mint az emberi test!).
A palackozott vizet ládákban tárolták,készen a szállításra, 1900 körül.


 Oly mértékben növekedett a fogyasztás hogy a növekvő piac miatt üveg gyártás indult, közvetlenül mellette 1896-ban.
 Rengetegen utaztak a forráshoz és közvetlenül onnan vitték palackokban ugyanis nagyon jó és hatékony egészségügyi jellemzőit fedezték fel.
Emiatt csökkent egy kicsit a kereslet az üzletekben és időnként felfüggesztik  a Borjomi víz szállítását Grúziából,Oroszországba.. Most éppen szünetel megint és Moszkva csak jó nagy kerülővel,pl (Belorusziján)
keresztül jut hozzá ami megdrágítja a termék árát. Most újra folynak a tárgyalások a Grúz borok,ásványvizek és más italok behozatala miatt Moszkvában.

Forrás: ENGLISRUSSIJA / INTERNET


 Az orosz boltok polcairól hivatalosan száműzött palackok vagy ipari jellegű import során vagy Belaruszon keresztül jutnak el a kiszemelt fogyasztókhoz. A Classic Wines LLC a legtöbb esetben egyszerűen átcímkézi az üvegeket, azt a látszatot keltve, mintha azokat Minszkben töltötték volna meg. Persze mindenki jól tudja az igazat, mégsem lehet ellen tenni semmit. A belarusz szürke import ráadásul jóval drágább, mivel az oroszok körében továbbra is igen keresett termék óriási kerülő úton, de csak kis mennyiségben jut el a fogyasztókhoz. Sokkal olcsóbb lenne a mondvacsinált érvekkel felállított behozatali tilalom hatályon kívül helyezése.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése